Wyposażenie gastronomii a przepisy sanepidu

Właścicieli lokali gastronomicznych obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy sanepidu. Sporo z nich dotyczy także tego, jakie cechy powinny mieć urządzenia gastronomiczne używane w kuchni. Zanim sanepid wyda pozwolenie na prowadzenie lokalu, firmy cateringowej, czy nawet budki z fast foodami, sprawdzi, czy właściciel spełnia wszystkie wymogi i może sprzedawać jedzenie.

Wyposażenie gastronomii przez pryzmat przepisów

Wszystkie urządzenia, przy pomocy których przygotowywane będą posiłki, muszą być wykonane z takich materiałów, by łatwo było je utrzymać w czystości. Najczęściej spotyka się kuchnie, blaty oraz naczynia stalowe. Wszystko dlatego, że stal nie wchodzi w reakcję z żywnością. Przepisy nie zabraniają wykorzystywania blatów z granitu albo innych niż stalowe naczyń. Warunek jest taki, że powinny być nietoksyczne i trwałe.

Drobny sprzęt i naczynia (patelnie, opiekacze, grill elektryczny) nie mogą być uszkodzone, podrapane. Zawsze w takiej sytuacji należy wymienić je na nowe. Tu po raz kolejny sprawdza się zasada, że lepiej kupić profesjonalny sprzęt dostępny w sklepie gastronomicznym, niż taki do wykorzystywania, bo ten drugi szybciej się zużywa.

Wszystkie pojemniki, w których przechowywane są półprodukty, muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Na każdym też musi znajdować się odpowiednie oznakowanie, z którego wynika, co znajduje się w pojemniku i kiedy zostało w nim umieszczone. Takie pojemniki mogą być wykonane z plastiku lub szkła.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Domowy sprzęt w restauracji

Wielu początkujących restauratorów używa w kuchni sprzętu, który na co dzień wykorzystywany jest w domu z uwagi na niższy koszt zakupu. Przepisy nie zabraniają wstawić do restauracyjnej kuchni domowej lodówki, czy przechowywać naczynia w zwykłych meblach kuchennych albo na metalowych regałach. Należy jednak pamiętać o tym, że w restauracji każdy sprzęt zużywa się znacznie szybciej, dlatego lepiej docelowo kupić meble i urządzenia gastronomiczne oferowane przez sklep gastronomiczny.

Gastronomiczna kuchenka gazowa będzie większa od tej używanej w domu, więc gotowanie na niej będzie wygodniejsze. Zwykły piekarnik nie sprawdzi się tak dobrze, jak piec konwekcyjny.

Z niektórych sprzętów można na początek zrezygnować i kupić je dopiero wtedy, gdy lokal zacznie przynosić zyski. Są jednak takie, w które warto zainwestować od razu. Kucharze na pewno docenią to, że mają do dyspozycji duży stalowy blat roboczy. O wiele łatwiej też będzie im gotować przy dużej gazowej kuchni zamiast na czteropalnikowej domowej kuchence.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze rożno do kurczaka na GastroProdukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here