Zakup pieca do piekarni jest niezwykle ważnym zadaniem. Dlatego musi on być jak najbardziej przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb. W tym celu dobrze sprawdzą się chociażby piece wsadowe. Co warto wiedzieć na ich temat?
Piece wsadowe – jak są zbudowane?
Maszyny te są stosowane w przemyśle piekarniczym od wielu dziesięcioleci. W ostatnim czasie ponownie wracają do łask i niczym nie ustępują piecom konwekcyjnym. Urządzenia te pozwalają produkować pieczywo z twardszym spodem i chrupiąca skórką. Wielu z nas wciąż ma bowiem w pamięci wypieki z tradycyjnych pieców. Maszyny wsadowe idealnie się do tego sprawdzą. Piece te mają kamienną płytę wypiekową, a ciepło jest emitowane zarówno z ich powierzchni, jak i ścian komór wypiekowych. Trzon takiego pieca może być ruchomy lub nie. W pierwszym przypadku do obsługi będzie nam potrzebna łopata z długim uchwytem lub aparat załadowczy. W modelach z trzonem ruchomym natomiast mamy do wyboru system wyjezdny lub wewnętrzny. W pierwszym z nich komora pieca wyjeżdża na specjalnych rolkach. Drugi natomiast opiera się na ręcznym załadunku ciasta.
Piece wsadowe – kto oferuje dobrej jakości maszyny?
Maszyny te znacznie dłużej trzymają wysoką temperaturę niż modele konwekcyjne. Do wyboru mamy kilka rodzajów pieców wsadowych. Wśród nich znaleźć możemy maszyny rurowe, termoolejowe, elektryczne, czy cyklotermiczne. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem będzie wybór tego ostatniego wariantu. Zapewnia on bowiem równomierne pieczenie dzięki turbinom, które rozprowadzają gorące powietrze po całej komorze. Tego rodzaju piece wsadowe pozwalają także modyfikować jej temperaturę, co pozwoli w niedużym odstępie czasu upiec dwa różne rodzaje pieczywa. Piece wsadowe znajdziemy bez problemu w sieci. Warto skorzystać z oferty polskich dostawców, którzy posiadają sprzęt wysokiej jakości. Znajdziesz go chociażby na tej stronie https://bakeres.pl/oferta/piece/. Piece wsadowe idealnie sprawdzą się m.in. do wypieku chleba żytniego. Warto także wykorzystać je do pieczenia wszelkich drożdżówek czy bułek z nadzieniem.